top of page

AHİRETE UĞURLAMA

AHİRETE UĞURLAMA NASIL YAPILIR?

1. Cenaze Namazı: Ölen kimselere yapılan son görevdir. Ölen kişiyi kefenlemek, namazını kılmak, defnetmek (toprağa gömmek) “Farz-ı Kifaye”dir. (Bir kişinin yapması ile sorumluluğu diğerlerinin üzerinden kaldıran farz çeşididir.) Cenaze namazı musalla taşının olduğu yerde kılınır. Ölen kişi (mevta) bu taşa konur, imamın biraz gerisinde safa duran (cemaatin aynı hizada, yan yana ve arka arkaya sıralanması) cemaat imamın yaptıklarına uyarak cenaze namazı kılar. İmam namaz bitiminde herkesten helallik ister ve ölen kişi cemaat tarafından kabire (mezar) götürülür ve defnedilir.


2. Kur’an-Mevlit Okumak: İmam ve kabrin başındaki insanlar, ölen kişinin ardından ve etraftaki insanların ölüm bilincini hatırlatmak için Kur’an’dan ayetler okurlar. Daha çok Yasin, Bakara, Fatiha sureleri okunur. Ölen kişinin evinde ve çeşitli zamanlarda kültürümüzde bir gelenek olan ve Süleyman Çelebi tarafından yazılan Mevlid-i Şerif okunur.

Bilgi Notu: Mevlit, 1409-1410 yıllarında yazılmış, Türk edebiyatında Flz. Muhammed’e övgüler içeren sözlerdir.

3. Dua Etmek-Hayır Yapmak: Vefat eden kişinin arkasından dua edilir. Aynı zamanda geride kalanlar için de güzel ömürler dilenir. İslam’da duanın belli bir vakti ve yeri yoktur. Ölen kişinin yakınlarının hayır yapması, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda okul, cami, hayır kurumu gibi imarların yapılması o kişinin adını yaşatır.

Address

  • White Instagram Icon

© Copyright 2023 by Elementary school. Proudly created with Wix.com

500 Terry Francois Street

San Francisco, CA 94158

Tel: 123-456-7890

Email: info@mysite.com

Contact Us

bottom of page